Συνοδευτικά συσκευασίας

Οι γνώσεις WLAN οδηγούν στην επιτυχία

Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας στο WiFi μέσα από το λεξικό μας και μέσα από τα συχνά ερωτήματα.

dLAN® - Οικιακό δίκτυο - τόσο απλά.

Μπορείτε ήδη από σήμερα να βιώσετε το σπίτι του μέλλοντος - μέσα στους τέσσερις τοίχους σας. Η devolo σας προσφέρει με την τεχνολογία dLAN® (direct Local Area Network) ένα γρήγορο και ασφαλές οικιακό δίκτυο. Ιδιαίτερα εύκολη εγκατάσταση και επεκτάσιμο σχεδόν όσο κι αν θελήσετε. Συνδέει όλες τις δικτυακές συσκευές μέσω του εσωτερικού οικιακού δικτύου παροχής ρεύματος και επεκτείνει τη σύνδεση στο Διαδίκτυο αξιόπιστα σε κάθε χώρο. Από συσκευές πληροφορικής (IT) έως σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ψυχαγωγίας. Πάντα όπως το θέλετε - χωρίς μακριά καλώδια. Σε ολόκληρο το σπίτι. Εξοπλίστε το σπίτι σας με την τεχνολογία του μελλοντος. Απλά και γρήγορα.


dLAN® - Η τεχνολογία που μας ενώνει.
Το δίκτυο dLAN® αναπτύχθηκε για τους οικιακούς χρήστες ως οικιακό δίκτυο υψηλής ταχύτητας. Η τεχνολογία καθιστά δυνατή την εγκατάσταση ενός δικτύου μέσω του εσωτερικού οικιακού δικτύου παροχής ρεύματος - χωρίς να απαιτείται η χρήση καλωδίων. Το πλεονέκτημα έναντι του ασύρματου WLAN: το dLAN® προσφέρει σταθερά υψηλό ρυθμό μεταφοράς δεδομένων. Κι έτσι ακόμη και σε περιπτώσεις μήκους καλωδίου 300 μέτρων παρέχεται σταθερά υψηλότερη ταχύτητα σύνδεσης χωρίς κανένα πρόβλημα. Χάρη σε έναν ρυθμό μεταφοράς δεδομένων έως και 600 Mbit/s αλλά και χάρη στην ενσωματωμένη λειτουργία κρυπτογράφησης AES, διασφαλίζεται μία γρήγορη και ασφαλής σύνδεση. Παράλληλα, το dLAN® είναι απλό και οποτεδήποτε επεκτάσιμο.
WiFi Move Technology

WLAN όπου κι αν βρίσκεστε - Απλά. Πάντα. Συνδεδεμένοι.
WiFi Move Technology - το ασύρματο δίκτυο WLAN του μέλλοντος πάντα εκεί όπου το χρειάζεστε. Ζήστε την καλύτερη δυνατή ποιότητα σύνδεσης για smartphone, tablet και υπολογιστές notebook σε όλο το σπίτι. Η νέα Τεχνολογία WiFi Move φέρνει απεριόριστη διαδικτυακή ελευθερία σε κάθε χώρο - πριν ακόμη πάτε εκεί. Γιατί μόνο το WiFi Move καθιστά δυνατή τη λειτουργία πολλαπλών σημείων πρόσβασης WLAN σε όλο το σπίτι. Και το καλύτερο:Οι τερματικές συσκευές σας, όπως smartphone, tablet ή υπολογιστές notebook συνδέονται αυτόματα στον επόμενο πομπό. Έτσι θα απολαμβάνετε πάντα ισχυρό σήμα WLAN και θα αξιοποιείτε όλες τις δυνατότητες των συσκευών σας. Απολαύστε online entertainment , Απολαύστε γρήγορο media streaming όπως ποτέ άλλοτε.

Με την devolo το μέλλον ξεκινά από το σπίτι σας.
Με το WiFi Move δημιουργείται ταχύτατα ένα μεγάλο, ασύρματο δίκτυο στο σπίτι σας, το οποίο μπορείτε χάρη στην ευκολόχρηστη εφαρμογή να το παρακολουθείτε ιδιαίτερα εύκολα. Ορίστε με αυτό τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης και περαιτέρω ρυθμίσεις ασφαλείας. Οι προσωπικές σας ρυθμίσεις μεταφέρονται αυτόματα σε όλους τους dLAN®(R) WLAN adapter (αλλιώς όλα τα WiFi Move Access Points). Το οικιακό σας δίκτυο με τεχνολογίας WiFi Move μπορεί να επεκταθεί πολύ εύκολα: Απλά συνδέστε και άλλους προσαρμογείς ακριβώς εκεί όπου θέλετε να απολαύσετε απόλυτη ελευθερία στο Internet χωρίς όρια. Με το dLAN® της devolo έχετε το μέλλον ήδη από σήμερα στο σπίτι σας.

Αccess Point-Σημείο ασύρματης πρόσβασης

Ασύρματο σημείο πρόσβασης ορίζεται ένα σημείο πρόσβασης για φορητές συσκευές, όπως smart phones, tablets ή notebooks. Συσκευές όπως για παράδειγμα το WiFi dLAN® 500 ή το dLAN® 500 AV Wireless + της devolo δημιουργούν πρόσβαση σε ένα ευρυζωνικό Internet, καθώς και στο οικιακό δίκτυο. Μέσω της χρήσης των σημείων πρόσβασης, βελτιώνεται το εύρος ζώνης καθώς και η χωρική επέκταση του σήματος . Έτσι, εξασφαλίζεται μια εξαιρετική κάλυψη ασύρματου δικτύου σε όλο το σπίτι. – > Δείτε επίσης σχετικά και στον όρο WiFi Move Technology.

AES

Αρχικά του προτύπου Advanced Encryption Standard που περιγράφει τη συμμετρική κρυπτογράφηση και χρησιμοποιεί μεταβλητά και ανεξάρτητα μεμονωμένα μπλοκ δεδομένων από 128, 160, 192, 224 ή 256 bits. Το AES δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2000 ως διάδοχος του Data Encryption Standard (DES).

devolo

Η devolo AG, είναι μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιείται στον τομέα των λύσεων powerline. Ο πυρήνας των προϊόντων της εταιρείας, στηρίζεται στην τεχνολογία dLAN® που εκμεταλλεύεται την υφιστάμενη καλωδίωση, όπως είναι αυτή της ηλεκτρικής ενέργειας για τη δημιουργία ευέλικτων δικτύων μεταφοράς δεδομένων. Οι λύσεις Powerline, χρησιμοποιούνται τόσο σε οικιακούς όσο και σε χώρους επιχειρήσεων.

Η devolo επενδύει τους πόρους της στην έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στη βελτίωση της τεχνολογίας dLAN® μέσα από δικές της πατενταρισμένες λύσεις. Από το 2009, κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως, μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων, στην αγορά των λύσεων Powerline. Επιπλέον κατέχει πολλές διακρίσεις και βραβεία από δοκιμές στις οποίες έχουν λάβει μέρος τα είκοσι και πλέον εκατομμύρια προϊόντα που έχει διαθέσει ήδη με επιτυχία στην αγορά μέχρι σήμερα. Με συνεχείς δράσεις, η devolo στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα στους πελάτες, στους συνεργάτες και στο περιβάλλον.

DHCP

Το Πρωτόκολλο Dynamic Host Configuration χρησιμοποιείται για τη δυναμική εκχώρηση διευθύνσεων IP και άλλων παραμέτρων διαμόρφωσης TCP/IP. Αυτό διευκολύνει και ελαχιστοποιεί την προσπάθεια του χρήστη που εγκαθιστά ένα οικιακό δίκτυο. Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος σε δίκτυο δεν συνδέεται πλέον με σταθερή διεύθυνση IP από τον διαχειριστή, αλλά ζητά από τον DHCP server στατική ή δυναμική διεύθυνση. Όταν γίνεται στατική κατανομή διεύθυνσης, ο διαχειριστής δίνει μία σταθερή διεύθυνση για κάθε υπολογιστή από τον DHCP server. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να εκχωρηθεί κάθε διεύθυνση μόνο μία φορά από τον server. Να σημειώσουμε ότι δίδονται τόσες διευθύνσεις IP, όσοι είναι και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Όταν πρόκειται για δυναμική εκχώρηση, οι διευθύνσεις IP είναι προσωρινές και όταν κάποιες δεν χρησιμοποιούνται για κάποιο χρονικό διάστημα από τον υπολογιστή, ο διακομιστής έχει τη δυνατότητα να τις διαθέσει σε άλλους υπολογιστές. Αυτό είναι σημαντικό όταν οι υπολογιστές δεν βρίσκονται όλοι σε λειτουργία και το δίκτυο διαχειρίζεται λιγότερες διευθύνσεις IP.

Diversity

Με τον όρο Diversity (πολυμορφία) περιγράφεται η τεχνική της μετάδοσης σήματος, όπου τα δεδομένα διακινούνται μέσα από ανεξάρτητα κανάλια. Δεδομένου ότι τα κανάλια υπάρχει ελάχιστη πιθανότητα να είναι ταυτόχρονα προβληματικά, βελτιώνεται δραστικά η αξιοπιστία.

dLAN®

Ως dLAN® (direct Local Area Network) ή και Powerline, PowerLAN, Power Line επικοινωνία, ορίζεται η τεχνική δημιουργίας ενός δικτύου, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση. Έτσι, επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη δικτύωση ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων συσκευών μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας οικιακής χρήσης. Ο προσαρμογέας dLAN® που χρησιμοποιείται για τη σύνδεση υπολογιστών και άλλων συσκευών είναι συμβατός με το πρότυπο HomePlug και αποτελεί έναν απλό και οικονομικό τρόπο δημιουργίας ή επέκτασης ενός οικιακού δικτύου. Εργασίες που πραγματοποιούνται στον υπολογιστή όπως για παράδειγμα η ανταλλαγή δεδομένων, η πρόσβαση σε έναν κοινόχρηστο εκτυπωτή αλλά και η πρόσβαση στο οικιακό δίκτυο ή στο Internet γίνεται εύκολα μέσω υφιστάμενων ηλεκτρικών γραμμών χωρίς να υπάρχει ανάγκη για επιπλέον καλώδια δικτύου. Με τη βοήθεια ενός προσαρμογέα dLAN® οποιαδήποτε ηλεκτρική πρίζα λειτουργεί ως θύρα δικτύου.

Προσαρμογέας dLAN®

Οι προσαρμογείς dLAN® της devolo χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ενός οικιακού δικτύου μέσω του δικτύου οικιακού ρεύματος. Για το σκοπό αυτό οι προσαρμογείς συνδέονται απλά σε υπάρχουσες διαθέσιμες πρίζες, επιτρέποντας τη μετάδοση δεδομένων μέσω της γραμμής ρεύματος. Υπάρχουν διάφορες εκδόσεις προσαρμογέων, ανάλογα με την εφαρμογή, που εξαρτώνται από το ρυθμό μετάδοσης και τον αριθμό των συνδέσεων που θα έχει ένα δίκτυο. Επιπλέον, διατίθενται και προσαρμογείς με ενσωματωμένες πρίζες για να μην χάνονται οι αντίστοιχες οικιακές πρίζες από την χρήση τους. Τέλος υπάρχουν και προσαρμογείς WiFi, που εφαρμόζονται για τη δημιουργία ενός ασύρματου δικτύου σε όλο το σπίτι.

devolo Cockpit

Το έξυπνο λογισμικό devolo cockpit εμφανίζει στο χρήστη την κατάσταση, για παράδειγμα όσον αφορά στην ταχύτητα σύνδεσης, των διαφόρων προσαρμογέων dLAN. Επιπλέον, παρέχει πλήρη έλεγχο σε θέματα κρυπτογράφησης και διαμόρφωσης. Ενσωματώνει και ειδικά χαρακτηριστικά που βοηθούν το χρήστη στη δημιουργία ενός δικτύου, ενώ παρέχει και χρήσιμες συμβουλές για τη βελτιστοποίηση της dLAN® δικτύωσης.

devolo Cockpit App

Το devolo Cockpit App προσφέρει εκτεταμένες δυνατότητες για διαισθητική διαμόρφωση του οικιακού δικτύου dLAN, εύκολα και γρήγορα μέσω smartphone ή tablet, ενώ παρέχει απλή παρακολούθηση, όπως με την κατάσταση του προσαρμογέα, την ταχύτητα μετάδοσης και τη διαμόρφωση των επιμέρους ρυθμίσεων ασφαλείας.

DSL

Μια παραλλαγή που χρησιμοποιείται συνήθως είναι το ADSL ( Asymmetric Digital Subscriber Line). Όπως και με τη μετάδοση δεδομένων μέσω αναλογικών τηλεφωνικών γραμμών, έτσι και στο DSL πραγματοποιείται μία ασύμμετρη μέθοδο μεταφοράς δεδομένων με ταχύτητες έως και 8 Mbit/s downstream και 1 Mbit/s upstrream. Με το διάδοχο πρότυπο ADSL2 + οι ταχύτητες φτάνουν έως και 25 Mbit/s και 3.5 Mbit/s αντίστοιχα. Σε ορισμένες περιοχές διατίθεται και η τεχνολογία VDSL (Very High Rate Data Subscriber Line) ή το VDSL2 επιτρέποντας θεωρητικά ταχύτητες μεταφοράς μέχρι 200 Mbit/s.

Στην DSL τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω μιας συμβατικής τηλεφωνικής γραμμής. Σε αντίθεση όμως με την αναλογική γραμμή ή τις ISDN γραμμές, η υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή δεν χρησιμοποιείται εναλλακτικά για τηλεφωνία ή Internet. Στο DSL διατίθεται ένα επιπλέον κανάλι δεδομένων για τη χρήση του Διαδικτύου, ενώ οι υφιστάμενες γραμμές μπορεί να χρησιμοποιηθούν παράλληλα για τηλεφωνία.

DSL router

Ένα δρομολογητής (router) DSL, πραγματοποιεί την κλήση στο Internet από τον ISP μέσω xDSL. Οι δρομολογητές DSL είναι συχνά συσκευές πολλαπλών λειτουργιών με διακόπτη και ένα σημείο ασύρματης πρόσβασης.

Ethernet

Σ’ αυτή την περίπτωση, αντιγράφει τα δεδομένα για περαιτέρω επεξεργασία. Το Ethernet βασίζεται στη μέθοδο CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection) στην οποία όλοι οι υπολογιστές στο LAN μπορούν ανά πάσα στιγμή να έχουν πρόσβαση στο δίκτυο. Πριν από την αποστολή κάθε υπολογιστής «ακούει» από το δίκτυο τη μετάδοση των δεδομένων. Εάν η μετάδοση λαμβάνει ήδη χώρα, θα πρέπει να περιμένει. Εάν το δίκτυο ελευθερωθεί, αρχίζει να μεταδίδει τα δεδομένα του. Αν τη δεδομένη στιγμή, ξεκινήσουν πολλοί υπολογιστές ταυτόχρονα με τη διαβίβασα των πακέτων δεδομένων, συμβαίνουν συμπλοκές που βλάπτουν τα δεδομένα. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι υπολογιστές τίθενται σε χρόνο αναμονής πριν ξεκινήσει μια νέα μεταφορά δεδομένων και μπορεί να χρειαστούν αρκετές προσπάθειες μεταφοράς μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το Ethernet ωστόσο, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωστή μεταφορά των δεδομένων στον τελικό παραλήπτη, παρά τη διαδικασία του CSMA/CD αφού ακόμη και προκύψει κάποιο λάθος στο λαμβανόμενα πακέτο δεδομένων στο τερματικό υπολογιστή, δεν στέλνει ειδοποίηση στον υπολογιστή που έστειλε το πακέτο δεδομένων.

Encryption button-Κουμπί κρυπτογράφησης

Κάθε προσαρμογέας dLAN® της devolo διαθέτει ένα κουμπί κρυπτογράφησης για εύκολη και γρήγορη ενσωμάτωση σε ένα υπάρχον οικιακό δίκτυο. Το μόνο που χρειάζεται για την ενσωμάτωση είναι το πάτημα του κουμπιού κρυπτογράφησης του νέου προσαρμογέα και του ήδη εγκατεστημένου προσαρμογέα dLAN. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται PBC (Push Button Configuration). Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει και ενσωμάτωση στο δίκτυο μέσω αναγνωριστικό ασφαλείας και του λογισμικού dLAN® Cockpit.

Fast Ethernet

Ως Fast Ethernet χαρακτηρίζεται μία σύνδεση Ethernet με ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων 100Mbit/s. Στον όρο αυτό συγκαταλέγονται πολλαπλά πρότυπα μετάδοσης τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το υλικό (καλώδια χαλκού ή οπτικές ίνες) καθώς και άλλοι παράμετροι, όπως το μέγιστο μήκος τμήματος.

Firewall

Πρόκειται για ένα «τείχος προστασίας» που χρησιμοποιείται για την προστασία του υπολογιστή ή ενός δικτύου (ή και τμημάτων ενός δικτύου) από επιθέσεις υπολογιστών ξένων δικτύων.

Τα firewalls διατίθενται σε διάφορες παραλλαγές. Έτσι υπάρχουν εκείνα που εφαρμόζονται στους δρομολογητές ή σε ξεχωριστούς υπολογιστές και εκείνα που χρησιμοποιούνται για την προστασία περισσότερων υπολογιστές σε δίκτυα. Τα προσωπικά firewalls προστατεύουν μόνο τον υπολογιστή στον οποίο είναι εγκατεστημένα.

Ένα firewall περιλαμβάνει διάφορες λειτουργίες, οι οποίες καλύπτουν διάφορες πτυχές προστασίας ενός υπολογιστή.

Ένα από τα κύρια στοιχεία, είναι το πακέτο φίλτρων. Η αποστολή δεδομένων σε ένα δίκτυο γίνεται συνήθως σε μικρά πακέτα δεδομένων. Ένα μεγάλο αρχείο του Word για παράδειγμα διαιρείται κατά την αποστολή μέσω e-mail σε πολλά μικρά πακέτα δεδομένων που φτάνουν ακόμη και με διαφορετικούς τρόπους στον τελικό παραλήπτη. Εκεί, τα μικρά αυτά πακέτα δεδομένων επανασυναρμολογούνται αυτόματα στο αρχικό αρχείο Word.

Ένα πακέτο φίλτρων σε ένα firewall ελέγχει με διάφορα κριτήρια, κατά πόσο τα λαμβανόμενα πακέτα δεδομένων είναι αποδεκτά. Έτσι για παράδειγμα, μπορούν να αποκλειστούν ορισμένα κανάλια αποστολέων βάσει της διεύθυνσης IP. Επίσης ορισμένες υπηρεσίες, όπως HTTP (περιήγηση στο διαδίκτυο), SMTP (e-mail) και FTP (μεταφορά αρχείων) περιορίζονται βάση του αποδιδόμενου αριθμού θύρας. Έτσι, ένα πακέτου φίλτρου για παράδειγμα μπορεί να απορρίπτει όλα τα πακέτα FTP που δεν προέρχονται από το δικό του δίκτυο.

Ωστόσο , το firewall μπορεί να φιλτράρει τα πακέτα δεδομένων όχι μόνο με βάση τις φυσικές τους ιδιότητες , όπως η διεύθυνση ή υπηρεσία, αλλά και όσον αφορά στο περιεχόμενό τους. Αυτή η εργασία είναι γνωστή ως φίλτρο περιεχομένου (Content-Filter). Η λειτουργία ψάχνει για παράδειγμα σε εισερχόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα για ιούς ή στην ιστοσελίδα για ενεργά στοιχεία όπως το JavaScript. Αν διαπιστώσει τέτοια, τα αφαιρεί από το λαμβανόμενο πακέτο δεδομένων και το προωθεί στη συνέχεια «καθαρό» στον αποδέκτη.

Τέλος μία ακόμη λειτουργία των firewalls, είναι να κάνει αόρατες τις διευθύνσεις IP των υπολογιστών στο τοπικό δίκτυο για το Internet. Κάθε πακέτο δεδομένων που αποστέλλεται μέσω Internet, μεταδίδει τη διεύθυνση IP του αποστολέα. Πολλές όμως φορές αυτό δεν είναι επιθυμητό επειδή η ανακοίνωση της IP μπορεί να είναι και σημείο εκκίνησης για διάφορες κακόβουλες επιθέσεις. Έτσι για να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα το firewall αντικαθιστά τη διεύθυνση IP του υπολογιστή-αποστολέα με την διεύθυνση IP του firewall. Το Internet δεν είναι πλέον ανιχνεύσιμο από ποιον υπολογιστή ακριβώς έχουν αποσταλεί τα δεδομένα. Η διαδικασία αυτή, είναι επίσης γνωστή και ως μετάφραση διεύθυνσης δικτύου (Network Adress Translation).

Firmware

Ως Firmware χαρακτηρίζεται το λογισμικό που συνδέεται άμεσα με μία ηλεκτρονική συσκευή. Το λογισμικό αυτό, δεν μπορεί να αλλάξει από το χρήστη κατά τη συνήθη μέθοδος, αλλά μέσα από ειδικές αναβαθμίσεις που διατίθενται από τους κατασκευαστές όταν αυτές είναι αναγκαίες. Το Firmware κατέχει ουσιαστικά μια ενδιάμεση θέση μεταξύ του φυσικού υλικού μιας συσκευής και το λογισμικό εφαρμογών.

Guest (πρόσβαση επισκέπτη)

Ένας λογαριασμός επισκέπτη είναι μια ειδική πρόσβαση στο in-house WiFi, η οποία συνήθως παρέχεται σε επισκέπτες. Έτσι, μπορεί να έχουν εύκολη πρόσβαση μέσω του οικιακού δικτύου στο Internet με smartphones, tablets ή και φορητούς υπολογιστές. Ωστόσο, ο λογαριασμός επισκέπτη έχει περιορισμένη πρόσβαση, ώστε οι ευαίσθητες περιοχές του δικτύου να παραμένουν ασφαλή. Επιπλέον κατόπιν αιτήματος, η πρόσβαση σε επισκέπτες μπορεί επίσης να είναι χρονικά περιορισμένη.

Gigabit-Ethernet

Gigabit Ethernet είναι μια σύνδεση Ethernet που χαρακτηρίζεται από ταχύτητα μετάδοσης των 1.000 Mbit/s. Κάτω από τον συγκεκριμένο όρο περιλαμβάνονται πολλαπλά πρότυπα μετάδοσης σε συνδυασμό, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το υλικό (καλώδια χαλκού ή οπτικές ίνες) καθώς και άλλες παρεμέτρους όπως το μέγιστο μήκος τμήματος.

Home Network (Οικιακό δίκτυο)

Ως οικιακό δίκτυο ορίζεται ένα δίκτυο για τη μετάδοση δεδομένων μέσα στα πλαίσια ενός σπιτιού. Πρόκειται δηλαδή για τη δικτύωση των ηλεκτρονικών συσκευών σε ένα σπίτι. Περισσότερες λεπτομέρειες, θα βρείτε και στον όρο LAN.

HomePlug

Η τεχνολογία HomePlug επιτρέπει την κατασκευή ενός δικτύου υπολογιστών in-house μέσω της υπάρχουσας ηλεκτρικής γραμμής ισχύος 230V. Έτσι, δεν απαιτούνται νέα καλώδια δικτύωσης , διότι το δίκτυο λειτουργεί από το υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο που υφίσταται ήδη σε όλο το σπίτι και είναι προσβάσιμο από οποιαδήποτε κανονική πρίζα. Η HomePlug δεν είναι μία ασύρματη τεχνολογία . Τα μεταφερόμενα δεδομένα διαμορφώνονται πάνω στις υπάρχουσες γραμμές μεταφοράς ενέργειας στο φάσμα συχνοτήτων 4,3 έως 20,9 MHz, και με αυτό τον τρόπο μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της ισχύος του σήματος βγαίνει στο περιβάλλον ( λόγω της ασυμμετρίας της γραμμής ρεύματος ). Επιπλέον η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι ελάχιστη, λόγω των μικρών αποστάσεων (έως 200 μέτρα) αλλά και από την χαμηλή ισχύ μετάδοσης (Watt) που απαιτείται. Με τη σύνδεση μιας συσκευής πρόσβασης στο Internet (π.χ. DSL modem-router) σε μία από τις υποδοχές, το ηλεκτροφόρο καλώδιο μπορεί να θεωρηθεί ως επέκταση του Διαδικτύου. Ωστόσο απαιτείται μια συσκευή πρόσβασης στο Διαδίκτυο διότι το HomePlug είναι μια δικτυακή τεχνολογία μέσω του οικιακού δικτύου ρεύματος και όχι Internet από την πρίζα.

IEEE 1901

Το IEEE 1901 αναφέρεται στο πρότυπο για τη μεταφορά δεδομένων μέσω της γραμμής ηλεκτρικού ρεύματος με ταχύτητες μετάδοσης έως 500 Mbit/s. Οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι κάτω των 100 MHz. Το πρότυπο IEEE 1901 χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές powerline για τη μετάδοση δεδομένων στο οικιακό δίκτυο μέσω έξυπνων τεχνολογιών για το σπίτι αλλά και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

IEEE 802.11

IEEE 802.11 είναι μια προδιαγραφή που θεσπίστηκε το 1997 για τη μετάδοση δεδομένων σε ασύρματα δίκτυα, όπου είναι υποχρεωτική η χρήση του μηχανισμού CSMA/CA. Το IEEE 802.11n είναι το τελευταίο πρότυπο, που λειτουργεί τόσο στην περιοχή συχνοτήτων 2,4 GHz όσο και στην περιοχή συχνοτήτων 5 GHz. Η ταχύτητα μετάδοσης κυμαίνεται στα 600 Mbit/s.

Διεύθυνση IP

Σε δίκτυα που βασίζονται στα πρωτόκολλα της οικογένειας TCP/IP, οι διευθύνσεις IP χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό με σαφήνεια του προορισμού ή των πηγών των δεδομένων. Έτσι, οι διευθύνσεις IP είναι κάτι σαν τον αριθμό τηλεφώνου του υπολογιστή. Όταν αυτές είναι σαφείς μόνο τότε μπορεί πραγματικά να διασφαλιστεί παγκόσμια και να υφίσταται μια ρυθμιζόμενη επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων υπολογιστών και άλλων συσκευών δικτύου.

Σήμερα, οι περισσότερες διευθύνσεις IP που χρησιμοποιούνται στο Internet και σε τοπικά δίκτυα είναι στην έκδοση 4 (IPv4). Πως είναι όμως μια διεύθυνση IP του IPv4; Αν τη δούμε τεχνικά, η διεύθυνση IP αποτελείται από 4 Bytes , δηλαδή από 4 ομάδες των οκτώ μηδενικών και μονάδων. Με κάθε Byte μπορεί να απεικονιστεί ένας αριθμός από 0 έως 255. Για την καλύτερη αναγνωσιμότητα, τα 4 Bytes παρουσιάζονται ως μια ομάδα από 4 αριθμούς. Μια διεύθυνση IP μπορεί λοιπόν με το συμβολισμό των Bytes να είναι: 217.160.186.71
Στην αναπαράσταση των επιμέρους Bits η IP αυτή διεύθυνση θα είναι:
11011001.1010000.10111010.01000111.

Για ορισμένους σκοπούς, υπάρχουν συγκεκριμένες «κρατημένες» διευθύνσεις IP που παραχωρούνται σε ένα δίκτυο. Έτσι, υπάρχει πάντα το "0" στο τέλος μιας διεύθυνσης IP για ολόκληρο το δίκτυο. Για παράδειγμα η διεύθυνση "192.168.2.0" αφορά στο δίκτυο "192.168.2" με όλο τον εξοπλισμό που αυτό περιλαμβάνει (υπολογιστές, εκτυπωτές κλπ.).

Με τους συνδυασμούς που μπορούν να προκύψουν από τα διαθέσιμα 4 Bytes μπορούν να διακριθούν πάνω από τέσσερα δισεκατομμύρια διευθύνσεις. Επειδή αυτές οι θεωρητικά διαθέσιμες διευθύνσεις, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλήρως, για τεχνικούς λόγους, ενώ και κάποιες από αυτές προορίζονται για ειδικούς σκοπούς όπως προαναφέραμε, η εκχώρηση διευθύνσεων IPv4 φτάνει σύντομα στα όριά της. Η διάδοχη κατάσταση, είναι το IPv6 που είναι ήδη έτοιμο και στο οποίο οι διευθύνσεις IP δεν είναι πλέον μόνο 32 Bit, αλλά 128 Βit. Έτσι μπορούν να πληρούνται όλες οι δυνατές απαιτήσεις διευθυνσιοδότησης για τις δικτυακές συσκευές.

Parental Control (Γονικός έλεγχος)

Το ενδιαφέρον των παιδιών για το Internet αυξάνεται συνεχώς αλλά ταυτόχρονα, ειδικά στο διαδίκτυο εγκυμονούν και αυξάνονται καθημερινά οι κίνδυνοι όπως για παράδειγμα το σεξ και η βία. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο οι γονείς να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την πρόσβαση σε σελίδες με τέτοιο περιεχόμενο, τις οποίες μπορούν να επισκεφτούν τα παιδιά εν αγνοία τους, ή και κατά την απουσία των γονέων.

Ιδιαίτερα καλά συστήματα φιλτραρίσματος για την ασφάλεια των παιδιών (όπως εκείνη της Cobion) απαγορεύουν την πρόσβαση σε επικίνδυνες σελίδες, λαμβάνοντας στοιχεία από μία βάση δεδομένων όπου είναι αποθηκευμένα σχόλια για δικτυακούς τόπους. Μόλις ο υπολογιστή του χρήστη συνδεθεί στο Internet, τότε αυτόματα συνδέεται και με αυτή τη βάση δεδομένων. Πριν ακόμη φορτωθεί μια σελίδα, ελέγχεται και έρχεται στο υπολογιστή αναφορά με όλες τις αξιολογήσεις που υπάρχουν στη βάση δεδομένων. Δεδομένου ότι το Διαδίκτυο είναι πολύ μεγάλο, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αξιολόγηση για όλες τις σελίδες. Ωστόσο μπορεί κανείς να κλειδώσει την πρόσβαση σε μη αξιολογημένο περιεχόμενο στον υπολογιστή για να αποφύγει την ανεπιθύμητη επίσκεψη σε ιστοσελίδα, αμφιλεγόμενου περιεχομένου.

LAN

Ως LAN (Local Area Network) χαρακτηρίζεται ένα οικιακό δίκτυο ή ένα τοπικό δίκτυο σε μικρές επιχειρήσεις. Η καλωδίωση βασίζεται συνήθως στην τεχνολογία Ethernet. Πολλά δίκτυα περιλαμβάνουν επίσης ένα ασύρματο δίκτυο. Συμβατό με το ενσύρματο Ethernet χρησιμοποιείται συνήθως το πρότυπο IEEE 802.11.

Εκτός από τους κλασικούς επιτραπέζιους υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές συνδέονται συχνά στο δίκτυο και εκτυπωτές, smartphones και έξυπνες τηλεοράσεις, καθώς και κονσόλες παιχνιδιών. Με την τεχνολογία dLAN® της devolo μπορεί να δημιουργηθεί ένα οικιακό δίκτυο ως λύση powerline με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Διεύθυνση MAC

Η διεύθυνση MAC (Media Access Control) είναι μια παγκοσμίως μοναδική φυσική διεύθυνση που είναι ενσωματωμένη στο hardware της κάρτας δικτύου. Ενώ τα δεδομένα μεταφέρονται μέσω του δικτύου, οι κάρτες δικτύου ελέγχουν κάθε συσκευή, εάν η διεύθυνση MAC ταιριάζει με τη φυσική διεύθυνση προορισμού των πακέτων δεδομένων. Εάν συμβαίνει αυτό, τότε η κάρτα δικτύου αποδέχεται το αντίστοιχο πακέτο δεδομένων.

Mbit/s

Mbit/s σημαίνει «Megabits ανά δευτερόλεπτο» ή «εκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτο» και μετρά το ρυθμό μεταφοράς των δεδομένων. Μια σύνδεση στο Internet μέσω ADSL2+ για παράδειγμα, μπορεί να παρέχει μέχρι 25 Mbit/s. Σε ένα οικιακό δίκτυο μεταδίδονται για παράδειγμα, μέσω Bluetooth 3Mbit/s, μέσω WiFi έως 1.300 Mbit/s, με Fast Ethernet 100 Mbit/s και με σύνδεση powerline έως 600 Mbit/s.

MiMo

MiMo σημαίνει Multiple Input, Multiple Output, δηλαδή πολλαπλές είσοδοι, πολλαπλές έξοδοι. Αυτή η τεχνική μετάδοσης δεδομένων χρησιμοποιεί πολλαπλές κεραίες εκπομπής και λήψης για την μετάδοση σήματος. Δεδομένου ότι εκτός από το εύρος ζώνης και την χρονική διάσταση, χρησιμοποιείται και η χωρική συνιστώσα και έτσι ο ρυθμός μεταφοράς αυξάνεται σημαντικά με τη μέθοδο MiMo. Επιπλέον, η ποικιλομορφία μπορεί επίσης να αυξήσει την αξιοπιστία μετάδοσης, από την χρήση πολλαπλών κεραιών. Η MiMo εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς επικοινωνίας συμπεριλαμβανομένου του WiFi σύμφωνα με το πρότυπο IEEE 802.11n.

Notebook

Με τον όρο notebook ή φορητός υπολογιστής, χαρακτηρίζεται ένας υπολογιστής με την αναδιπλούμενη οθόνη, ενώ είναι πολύ εύκολος στη μεταφορά. Ο υπολογιστής φορτίζεται μέσω μπαταρίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και χωρίς πρίζα. Η απόδοση των φορητών υπολογιστών βρίσκεται μεταξύ των επιτραπέζιων υπολογιστών και των μικρότερων tablets. Οι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν συνήθως δυνατότητα WiFi για σύνδεση σε ασύρματα δίκτυα.

PBC

PBC σημαίνει Push Button Configuration, δηλαδή διαμόρφωση με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο όρος περιγράφει ένα μοντέλο ασύρματης κρυπτογράφησης κατά την οποία τόσο το σημείο πρόσβασης, όσο και οι συσκευές που είναι ενσωματωμένες στο δίκτυο θα πρέπει να διαθέτουν κουμπί κρυπτογράφησης. Με το πάτημά του οι συσκευές μπορούν να ενσωματωθούν στο ασφαλές ασύρματο δίκτυο. Το PBC είναι μέρος του προτύπου "WiFi Protected Setup" (WPS) που επιτρέπει την απλή εγκατάσταση κρυπτογραφημένων ασύρματων δικτύων. Όλοι οι dLAN® προσαρμογείς της devolo έχουν ένα κουμπί κρυπτογράφησης για γρήγορη και εύκολη ενσωμάτωση σε ένα υπάρχον dLAN. Εναλλακτικά, μπορεί να γίνει και ασφαλή ένταξη στο δίκτυο μέσω ενός αναγνωριστικού ασφαλείας (Security-ID) και του λογισμικού dLAN® Cockpit.

Phase shift-Μετατόπιση φάσης

Η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών σε πολλά σπίτια γίνεται μέσω τριφασικής παροχής με τρεις αγωγούς φάσης, που ονομάζονται και φάσεις. Αυτές οι φάσεις συνήθως μοιράζονται σε διάφορα τμήματα ενός σπιτιού. Παρόλα αυτά, φυσικά, ένα διαμέρισμα θα πρέπει να συνδέεται όλο σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο dLAN® και κάθε πρίζα, ανεξάρτητα από την φάση, θα πρέπει να λειτουργεί και να χρησιμοποιείται ως ένα σημείο πρόσβασης. Εδώ ακριβώς χρησιμοποιείται το φαινόμενο cross-talk όπου όταν οι εξωτερικοί αγωγοί είναι παράλληλοι, για παράδειγμα στον πίνακα με τις ασφάλειες, τότε η φάση του φέροντος σήματος, προσπερνά πάνω από τις άλλες φάσεις. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται μετατόπιση φάσης. Μέσω αυτής της μετατόπισης φάσης, μπορεί παρά τα ξεχωριστά κυκλώματα ηλεκτρικού ρεύματος, να υπάρχει παροχή δικτύου σε όλο το σπίτι, χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση προσαρμοστή φάσης.

Powerline

Ως Powerline, PowerLAN, Power Line επικοινωνία ή dLAN® (direct Local Area Network) είναι μια τεχνική δημιουργίας ενός δικτύου, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ηλεκτρική καλωδίωση. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε τον όρο dLAN.

PowerSave Technology

Πρόκειται για την τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας. Οι προσαρμογείς dLAN® της devolo ενσωματώνουν τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας για την ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας. Εάν στη θύρα Ethernet (ή μέσω WiFi στα ασύρματα μοντέλα) δεν υπάρχει κανένα δικτυακό σήμα, τότε αυτόματα μεταβαίνουν μετά από περίπου 10 λεπτά σε κατάσταση αναμονής, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια. Ορισμένες δικτυακές συσκευές ακόμη και σε κατάσταση OFF μπορεί να είναι ενεργές, καταναλώνοντας ενέργεια με αποτέλεσμα και οι συνδεδεμένοι προσαρμογείς dLAN® να μην μπορούν να μεταβούν σε κατάσταση αναμονής.

range+ Technology

Τεχνολογία range+ της devolo, είναι εν αναμονή διπλώματος ευρεσιτεχνίας η οποία ενσωματώνεται στους νέους προσαρμογείς dLAN® της σειράς dLAN® 650. Στην εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιείται και η γείωση για την μετάδοση σήματος, η οποία ειδικά για πολύπλοκες συνθήκες παρέχει μια πολύ ισχυρή σύνδεση. Η προστατευτική λειτουργία του καλωδίου γείωσης δεν επηρεάζεται. Μέσω της μετάδοσης δεδομένων από την γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος και από τις τρεις φυσικές γραμμές του κυκλώματος, το dLAN® 650 Adapter επιτυγχάνει σταθερά καλύτερα αποτελέσματα μετρήσεων. Ενώ για παράδειγμα το dLAN® 500 επιτυγχάνει στην πράξη ταχύτητες των 200 έως 250 Mbit/s, το dLAN® 650 παρέχει χάρη στην range+ Technology 250 έως 300 Mbit/s ταχύτερη απόδοση.

Repeater

Πρόκειται για έναν ενισχυτή σήματος ο οποίος λαμβάνει τα σήματα του πομπού και τα αναμεταδίδει ενισχυμένα. Αυτό επιτρέπει στα δεδομένα να διαβιβάζονται σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Σε ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούνται συχνά repeaters για να αυξήσουν το φάσμα μετάδοσης/λήψης. Ωστόσο, η ταχύτητα μετάδοσης μειώνεται στο μισό επειδή ο repeater, πρέπει να επικοινωνήσει με τον client και το σημείο πρόσβασης. Επιπλέον, ένας repeater μπορεί να διαβιβάσει ένα ήδη κακό σήμα, αλλά δεν βελτιώνει ταυτόχρονα την ποιότητα του σήματος. Μια εναλλακτική λύση είναι ένας προσαρμογέας dLAN® με ασύρματη λειτουργία που λειτουργεί ως σημείο πρόσβασης, έτσι ώστε όλο το σπίτι να έχει εγγυημένα καλύτερη λήψη.

Security-ID

Κάθε προσαρμογέας dLAN® της devolo έχει ένα μοναδικό, 16ψήφιο αναγνωριστικό κωδικό ασφαλείας, ο οποίος είναι τυπωμένος στο πίσω μέρος. Με την εισαγωγή του κωδικού αυτού στο λογισμικό dLAN® Cockpit, μπορεί εύκολα και γρήγορα να προστεθεί ένας νέος προσαρμογέας σε ένα υπάρχον δίκτυο. Η μέθοδος αυτή είναι μέρος του προτύπου "WiFi Protected Setup" (WPS) που επιτρέπει την απλή εγκατάσταση κρυπτογραφημένων ασύρματων δικτύων. Εναλλακτικά, μπορεί επίσης να εγκατασταθεί ο προσαρμογέας με τη χρήση του κουμπιού κρυπτογράφησης στο οικείο δίκτυο.

Smartphone

Ως smartphone, χαρακτηρίζεται ένα κινητό τηλέφωνο, που παρέχει όχι μόνο τις τυπικές λειτουργίες ενός τηλεφώνου, αλλά και λειτουργίες υπολογιστή. Τα smartphones μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με το μοντέλο και ως χώρος αποθήκευσης δεδομένων, ως φωτογραφικές μηχανές, ή βίντεο κάμερα, media player, φορητή κονσόλα παιχνιδιών, ή ως κέντρο επικοινωνιών και πρόσβαση στο Internet. Επιπλέον, συνδέονται ασύρματα και σε ένα οικιακό δίκτυο.

Smart TV

Μια έξυπνη τηλεόραση είναι μια τηλεόραση που διαθέτει πρόσθετες λειτουργίες όπως αυτές ενός υπολογιστή. Στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο Internet, συμπεριλαμβανομένης της αναπαραγωγής περιεχομένων από ηλεκτρονικές υπηρεσίες (όπως το YouTube ή Video-On-Demand), η πρόσβαση σε μουσική, βίντεο και φωτογραφίες μέσω USB ή δικτύου. Επίσης, επιτρέπονται κλήσεις βίντεο, όπως το Skype. Μέσω app μπορούν μάλιστα να επιτρέπου το χειρισμό τους μέσω smartphones και tablets. Οι έξυπνες τηλεοράσεις μπορούν να ενσωματωθούν στο οικιακό δίκτυο μέσω ενός καλωδίου δικτύου ή ενός ασύρματου δικτύου.

SSID

Το SSID (Service Set Identifier) είναι το όνομα του ασύρματου δικτύου. Μόνο οι υπολογιστές που έχουν εγγεγραμμένο το ίδιο SSID στον προσαρμογέα ασύρματου δικτύου, μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Tablet

Ένα tablet είναι ένας φορητός υπολογιστής που δεν διαθέτει επιπλέον πληκτρολόγιο όπως οι παραδοσιακοί φορητοί υπολογιστές, αλλά το ενσωματώνουν στην οθόνη. Λειτουργεί μέσω οθόνης αφής και αποδοτικά βρίσκεται μεταξύ των σύγχρονων smartphones και των κλασσικών φορητών υπολογιστών. Τα tablets, μπορούν να συνδεθούν ασύρματα στο οικιακό δίκτυο.

Ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων

Ο ρυθμός μετάδοσης δεδομένων περιγράφει την ποσότητα των δεδομένων που μπορούν να μεταδοθούν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή κατά τη διάρκεια μιας σύνδεσης. Εκφράζεται σε μονάδα bit/s (bits ανά δευτερόλεπτο) και συνήθως τη συναντάμε σε Mbit/s (Megabits ή εκατομμύρια bits ανά δευτερόλεπτο). Απλοποιημένα μπορεί να πει κανείς, ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο ρυθμός μετάδοσης μιας σύνδεσης, τόσο πιο γρήγορη είναι. Ο δίαυλος USB 2.0, για παράδειγμα, παρέχει 480 Mbit/s, ο USB 3.0, 5 Gbit/s. Οι συνδέσεις Ethernet κυμαίνονται μεταξύ 10 Mbit/s και 10 Gbit/s, το WiFi, ανάλογα με το επίπεδό του μεταξύ 1 Mbit/s και 1,3 Gbit/s.

WEP

Η Wired Equivalent Privacy είναι μία μέθοδος κωδικοποίησης για την κρυπτογράφηση δεδομένων μεταξύ των ασύρματων σταθμών, για την αποτροπή μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης και υποκλοπών. Όλοι οι σταθμοί που μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο δίκτυο, πρέπει να έχουν το ίδιο μυστικό κλειδί. Το κλειδί WEP μπορεί, ωστόσο, να είναι σχετικά εύκολο να σπάσει και δεν θεωρείται πλέον επαρκώς ασφαλές.

WiFi

WiFi είναι το όνομα ενός προτύπου για ασύρματα δίκτυα, το οποίο εισήχθη από την WiFi Alliance, η οποία πιστοποιεί ασύρματες συσκευές με βάση τα πρότυπα IEEE 802.11 και έτσι διασφαλίζει τη συμβατότητα μεταξύ όλων των συσκευών που φέρουν το λογότυπο WiFi με ασφάλεια.

WiFi Alliance

Η WiFi Alliance ιδρύθηκε το 1999 και ήταν παλαιότερα γνωστή ως WECA (Wireless Ethernet Compatibility Alliance). Αποτελείται από πάνω από 300 εταιρείες πιστοποιημένων ασύρματων συσκευών με βάση τα πρότυπα IEEE 802.11 και αποδίδει και τις πιστοποιήσεις WiFi.

WiFi-Key

Στο πίσω μέρος κάθε ασύρματου προσαρμογέα dLAN® της devolo υπάρχει και ένα WiFi-Key. Αρχικά γίνεται η σύνδεση μέσω του PBC (Push Button Configuration) ή με τον κωδικό ασφαλείας που βρίσκεται επίσης στο πίσω μέρος του προσαρμογέα για να μπορέσει να βρει και να αναγνωρίσει το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί. Στο ασύρματο αυτό δίκτυο, όπου το SSID αρχίζει με «devolo», μπορεί πλέον να συνδεθεί ο χρήστης βάζοντας στη θέση του κωδικού πρόσβασης, το WiFi-Key. Φυσικά, τόσο το SSID όσο και ο κωδικός πρόσβασης μπορεί να αλλάξει από τον χρήστη.

WiFi Move Τεχνολογία

Η τεχνολογία WiFi Move της devolo προσφέρει πολλαπλά σημεία πρόσβασης στο σπίτι για την καλύτερη ασύρματη λήψη. Μέσα από αυτή την τεχνολογία, μπορούν οι φορητές συσκευές να ανιχνεύσουν αυτόματα το σημείο ασύρματης πρόσβασης με την ισχυρότερη περιφερειακή δύναμη πομπού. Τα smartphone, tablet και notebook που βρίσκονται για παράδειγμα στο σαλόνι, μπορούν άμεσα να συνδεθούν στο ασύρματο δίκτυο με τον προσαρμογέα WiFi-Move, ενώ σε έναν άλλο χώρο του σπιτιού, για παράδειγμα στο γραφείο, αυτόματα αλλάζει στο σημείο πρόσβασης που είναι εγκατεστημένο εκεί. Η τεχνολογία WiFi Move ενσωματώνεται στους προσαρμογείς dLAN® 500 WiFi, ενώ στην οικογένεια dLAN® 500 Wireless+μπορεί να γίνει αναβάθμιση του firmware με αυτή την τεχνολογία.

WiFi

Σε ένα ασύρματο τοπικό δίκτυο, τα καλώδιο δικτύου που χρησιμοποιούνται σε συμβατικά LANs έχουν αντικατασταθεί από ραδιοκύματα. Τα ενσύρματα δίκτυα μπορούν να επεκταθούν ασύρματα με τους υπολογιστές και ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται σχεδόν καμία διαφορά μεταξύ των συνδεδεμένων υπολογιστών μέσω Ethernet και ασύρματου δικτύου. Για την αλληλεπίδραση μεταξύ των συσκευών από διαφορετικούς κατασκευαστές, υπάρχει η πιστοποίηση των ασύρματων συσκευών από την WiFi Alliance που εξασφαλίζει ότι οι συσκευές που έχουν αυτή την πιστοποίηση μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν μεταξύ τους.

WiFi φίλτρα

Οι συμβατοί ασύρματοι προσαρμογείς dLAN® της devolo έχουν ενσωματωμένο ασύρματο φίλτρο που εξασφαλίσει το ασύρματο δίκτυο. Το φίλτρο περιορίζει μέσω των διευθύνσεων MAC την πρόσβαση σε επιλεγμένες συσκευές, έτσι ώστε να μην μπορεί να επιτραπεί σε συσκευές να συνδέονται στο οικιακό δίκτυο, ακόμη και αν η κρυπτογράφηση έχει απενεργοποιηθεί.

WiFi hotspot

Ένα WiFi hotspot είναι ένα ασύρματο σημείο πρόσβασης του κοινού στο Internet μέσω του τοπικού WiFi, για παράδειγμα, για smartphones, tablets και φορητούς υπολογιστές. Τα Hotspots βρίσκονται συχνά σε δημόσια κτίρια, όπως αεροδρόμια και εστιατόρια, όπου παρέχεται επί πληρωμή πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

WiFi - Έλεγχος χρόνου

Οι συμβατοί ασύρματοι προσαρμογείς dLAN® της devolo διαθέτουν ενσωματωμένο έλεγχο του χρόνου για το σημείο πρόσβασης στο ασύρματο οικιακό δίκτυο. Ο χρήστης καθορίζει τους χρόνους στους οποίους το σημείο πρόσβασης θα είναι ενεργό και ο προσαρμογέας απενεργοποιείται αυτόματα βάσει του προγραμματισμού που έχει τεθεί.

WPA

WPA σημαίνει "WiFi Protected Access» και αναφέρεται σε μια μέθοδο κρυπτογράφησης πρόσβασης σε ασύρματα δίκτυα. Εισήχθη τον Απρίλιο του 2003 από την WiFi Alliance και αντικαθιστά την ανασφαλή μέθοδο WEP. Προσφέρει μέσω δυναμικών κωδίκων και άλλων μέτρων προστασίας πρόσθετη ασφάλεια. Τον Σεπτέμβριο του 2004, εισήχθη το WPA2, με βάση το πρότυπο Advanced Encryption Standard AES.

WPS

Συντομογραφία του "WiFi Protected Setup". Πρόκειται για ένα πρότυπο το οποίο εισήγαγε η WiFi Alliance για να επιτραπεί η εύκολη εγκατάσταση κρυπτογραφημένων ασύρματων οικιακών δικτύων. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες μέθοδοι, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τους προσαρμογείς dLAN® της devolo όπως τα Security Ids και το PBC (Push Button Configuration).

WPS Clone Mode

Η λειτουργία WPS Clone επιτρέπει την εξαιρετικά εύκολη ενσωμάτωση των dLAN® προσαρμογέων στο οικιακό δίκτυο με WiFi. Με το πάτημα ενός κουμπιού μεταφέρονται δεδομένα, όπως SSID και κωδικοί πρόσβασης από τον router προς όλους τους προσαρμογείς dLAN® WiFi.

Κατά κανόνα μπορείτε να συνδέσετε όλες τις συσκευές που διαθέτουν ασύρματο δίκτυο με τους ασύρματους προσαρμογείς της devolo. Έτσι μπορείτε να συνδέσετε άμεσα τις συσκευές σας με το Internet ή και μεταξύ τους. Συσκευές όπως Samsung Galaxy Smartphones, Apple iPhone, iPad, Tablets και Notebooks, αλλά και συσκευές ψηφιακής ψυχαγωγίας όπως μια Smart-TV ή Media Players.

Ναι! Όλοι οι προσαρμογείς devolo διαθέτουν και κλασσικές θύρες δικτύου LAN στις οποίες μπορείτε να συνδέσετε μέσω ενός κοινού δικτυακού καλωδίου, συσκευές δικτυακής ικανότητας. Το dLAN® 500 WiFi διαθέτει μια κλασσική θύρα δικτύου LAN ενώ το μοντέλο dLAN® 500 AV Wireless+ διαθέτει τρεις θύρες. Έτσι γίνεται το dLAN® 500 AV Wireless+ ιδανικό για κάθε χώρο που διαθέτει περισσότερα από μια δικτυακή συσκευή όπως ένα γραφείο με υπολογιστή, δικτυακό εκτυπωτή και σκληρό δίσκο τύπου NAS. Βέβαια και ένα σαλόνι που διαθέτει Smart-TV, Blu-ray, Media player, δορυφορικό δέκτη ή κονσόλα παιχνιδιού.

Σαφώς και μπορείς! Το dLAN® κατασκευάστηκε για να προσφέρει τον απλούστερο τρόπο δικτύωσης για όλους. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς τεχνικές γνώσεις και δεν απαιτούνται άλλες ειδικές γνώσεις για την εγκατάσταση. Οι οδηγίες βήμα προς βήμα κάνουν την εγκατάσταση παιχνίδι. Για την ιδανική ασφάλεια του ασύρματου δικτύου WiFi συνιστάται να χρησιμοποιείτε κωδικό ασφαλείας, που θα βρείτε στις οδηγίες εγκατάστασης. Και σε περίπτωση που έχετε ερωτήσεις μπορείτε να μας καλέσετε τηλεφωνικά ή να επικοινωνήσετε μέσω e-mail.

Σαφώς! Οι προσαρμογείς WiFi της devolo διαθέτουν αυτήν την δυνατότητα. Με τη λειτουργία επισκέπτη μπορείτε να δώσετε αυτόματα πρόσβαση στο Internet χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες. Η λειτουργία επισκέπτη διατίθεται με άλλο όνομα δικτύου (SSID), καθώς και ένα ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης.

Η λειτουργία επισκέπτη είναι ιδιαίτερα εξυπηρετική διότι ο επισκέπτης μπορεί να κάνει αυτόματα, μόνο χρήση του Internet χωρίς να έχει πρόσβαση στις υπόλοιπες δικτυακές συσκευές. Επιπλέον μπορείτε να ρυθμίσετε και το χρόνο διαμονής του επισκέπτη στο δίκτυο σας περιορίζοντας την πρόσβαση από 30 λεπτά έως και 48 ώρες. Μετά η σύνδεση κλείνει αυτόματα. Η λειτουργία αυτή είναι πολύ χρήσιμη αφού μπορείτε να την εφαρμόσετε για να ελέγχετε το χρόνο διασκέδασης για τα παιδιά σας.

Καλό είναι ιδιώτης χρήστης να χρησιμοποιεί τρεις δυνατότητες για να προστατέψει το ασύρματο δίκτυο WiFi από ανεπιθύμητες συνδέσεις:

  1. Χρησιμοποιήστε σύγχρονη κρυπτογράφηση WPA2/AES αντί WPA/WEP. Είναι περισσότερο ασφαλές από την WPA/WEP. Σημείωση: Όλοι οι adapters devolo προσφέρουν από εργοστασιακή ρύθμιση WPA2/AES.
  2. . Προσθέστε ένα συνθηματικό με τουλάχιστον 10 χαρακτήρες κεφαλαία και πεζά σε τυχαία σειρά, ειδικοί χαρακτήρες π.χ. (#*+?_!).
  3. Απενεργοποιήστε το ασύρματο σας δίκτυο όταν δεν το χρειάζεστε. Οι προσαρμογείς WiFi της devolo διαθέτουν ειδικό πλήκτρο στην επιφάνεια για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του ασύρματου δικτύου. Επιπλέον μπορείτε να ενεργοποιήσετε μέσω λογισμικού τις ώρες λειτουργίας του ασύρματου δικτύου σας. Για παράδειγμα από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 8:30 έως 14:00 και απόγευμα από τις 18:00 έως 23:00

Ναι μπορείτε και μάλιστα έχετε δυο επιλογές, αφού έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε για το παιδί σας τη λειτουργία χρήσης ασύρματου δικτύου για επισκέπτη (βλέπε #4) και να περιορίσετε τη χρήση στη 1 ώρα. Εναλλακτικά μπορείτε να ορίσετε και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπως παράδειγμα κάθε απόγευμα από τις 15:00 έως τις 16:00. Μπορείτε να αλλάζετε το ωράριο εκπομπής για κάθε μέρα σύμφωνα με τις ανάγκες σας και τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού σας.

Παρακαλώ λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά δεν διαθέτουν ακόμα μεγάλη εμπειρία στο διαδίκτυο και καλό θα ήταν να δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο περιορισμένα και κάτω από την επίβλεψή σας.

Οι προσαρμογείς devolo είναι κατασκευασμένοι αποκλειστικά για εσωτερικούς χώρους. Σε μια πρίζα κοντινή προς τον εξωτερικό σας χώρο όμως μπορείτε να έχετε και σύνδεση στον εξωτερικό χώρο. Έτσι απολαμβάνετε και στους εξωτερικούς χώρους άριστη ποιότητα ασύρματου σήματος WiFi.

Ναι μπορείτε! Μπορείτε να κάνετε επέκταση του δικτύου και σε μεταγενέστερο χρόνο. Η devolo προσφέρει τα προϊόντα της όπως για παράδειγμα το dLAN® 500 WiFi και ως μεμονωμένη συσκευή. Ο μέγιστος αριθμός προσαρμογέων dLAN® σ’ ένα χώρο ορίζεται στους οκτώ με ταυτόχρονη λειτουργία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μαζί με τον προσαρμογέα που συνδέσατε με το DSL-VDSL Modem Router σας μπορείτε να έχετε αλλά εφτά σημεία ασύρματης πρόσβασης μέσω dLAN® 500 WiFi ή dLAN® 500 AV Wireless+.

Όχι! Η αλλαγή μεταξύ των διαφόρων σημείων ασύρματης πρόσβασης WiFi που βρίσκονται στο σπίτι σας γίνεται αυτόματα. Η devolo ανέπτυξε για τη λειτουργία αυτή την τεχνολογία WiFi Move. Η φορητή σας συσκευή όπως το Smartphone, το Tablet ή ο φορητός υπολογιστής, ελέγχει συνεχώς την ποιότητα διάθεσης σήματος. Μπορείτε να περιφέρεστε στο σπίτι σας όπως δείχνει και το βίντεο και το tablet σας συνδέεται αυτόματα με το καλύτερο διαθέσιμο σήμα χωρίς καμία διακοπή.

Ναι! Ανεξάρτητα από το αν η συσκευή σας βρίσκεται σε διαφορετική φάση. Η επικοινωνία γίνεται αυτόματα με αυτόματη μετάβαση.

Nach oben